Ağız ve Çene Cerrahisi

 

Yirmi yaş dişi cerrahisi
Gömülü 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır.

Kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.

Tam gömülü 20 yaş dişleri
Genellikle sorun yaratmazlar. Fakat röntgen ile takip edilmeleri gerekir. Tam gömülü olmalarına rağmen öndeki dişin köklerine baskı yapabilirler.

Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri
En çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası, zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.

Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda; ağrı, şişlik, apse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.

Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri
Genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.

20 yaş Dişi İltihabının Tedavisi
Öncelikle antibiyotik tedavisi ile akut durumdaki iltihabın kronikleştirilmesi gerekir. Burada bulunan iltihap, antibiyotik kullanımı ile sadece kronikleşmektedir. Tamamen temizlenememektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrasında şikayetlerin geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir. Daha sonra cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir.

İyileşme süreci hemen ameliyattan sonra başlar. Ameliyat sonrası yapılacak basit bir pansuman kanamayı durdurmaya ameliyat yerinin pıhtılaşarak iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Bir, iki gün içerisinde ameliyat yeri yumuşak doku ile kapanacaktır.

Diş Sıkma (Gıcırdatma) Bruksizm
Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir.

Tedavi
Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “gece koruyucuları” diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabilir. Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında şu ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:
-Stres terapisi,
-Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,
-Kas gevşetici ilaç uygulaması,
-Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
-Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.

Çalışma Saatlerimiz

  • Pazartesi
    09:00 - 18:00
  • Salı
    09:00 - 18:00
  • Çarşamba
    09:00 - 18:00
  • Perşembe
    09:00 - 18:00
  • Cuma
    09:00 - 18:00
  • Cumartesi
    09:00 - 13:00
  • Pazar
    Kapalı